Vizitka

Rotaract klub
Nova Gorica

Ajševica 13
5000 Nova Gorica

Intranet

Arctur

Border trip 2012

natisni

Med 29. in 30. septembrom 2012 je v organizaciji Rotaract cluba Trieste, Rotaract cluba Gorizia – Monfalcone in našega kluba potekal Border Trip. Border Trip je namenjen vsem članom naših dveh distriktov (slovenskega 1912 ter italijanskega 2060). Trip je bil namenjen predvsem temu, da kot sosednja distrikta bolje stopimo v kontakt in bolje sodelujemo v prihodnje. S tem smo tudi dokazovali neobstojnost bivših meja, ki so nas razdruževale in pokazali, kako lahko skupnost gradimo v rotarijski družini. 

 

Program je bil sestavljen iz več paketov, tako da so si udeleženci lahko izbrali program, ki jim je najbolj ugajal. Tisti, ki smo se udeležili celotnega programa, pa smo si ogledali od Kromberka v Novi Gorici pa vse do kraških naselbin nas Trstom.

Pričetek programa je bil 29. 9. 2012 ob 8.00 zjutraj. Dan smo pričeli pri našem častnem članu, sicer članu našega botrskega kluba Rotary kluba Nova Gorica, Rastislavu Fakuču. Tako Rastislav kot tudi njegov sin Andraž, prvi predsednik našega kluba, sta nas pogostila s kavo in sladkimi prigrizki v njihovi Restavraciji in vinoteki Dam. Tam smo se zbrali in nato odšli naprej proti uradnemu začetku izleta. Naša prva postaja je bil skupni trg obeh Goric, Trgu Evrope (Piazza Transaplina). Udeleženci so imeli možnost prisluhniti kratki zgodovinski razlagi o našem območju in o spreminjanju ter končni odstranitvi meje.

Naslednja postaja je bil prečudovit razgled na Novo Gorico in Gorico iz hriba Kekec, kjer smo si pogledali natančnejšo razdelitev med državama in kako smo uspeli preiti obdobje meje. Kasneje smo se odpravili malce razvajati naše brbončice in pričeli z degustacijo vin v Vinski kleti Goriška Brda na Dobrovem. Po kratkem postanku na stolpu v Gonjačah, kjer smo videli vse od prečudovitih Alp pa do Trsta, smo se odpravili v Briško Hišo na Humu. Tam so nam gostoljubni lastniki pripravili pravo briško hrano. Jedli smo domače jedi (gajžla, fakula in hrvatica), ki so značilne za to geografsko lokacijo, in okušali nove okuse, ki jih do takrat še nismo poznali. Ob kozarcu domačega vina je bila pojedina popolna.

Nato je sledil ogled največjega loka iz obdelanega kamna na svetu, Solkanskega mostu, ki je bil zgrajen kot del železniške povezave med Trstom in Dunajem. Za še malo razvajanja naših gurmanskih želja pa smo pred odhodom v Trst poskrbeli z obiskom festivala Okusi ob meji (»Gusti Di Frontiera«) na italijanski strani Gorice, kjer smo imeli možnost v pol urah prehoditi celo Evropo v malem.

Da bi večer zaključili v stilu dneva, smo se na večerjo odpravili v restavracijo Furlan na italijanskem Krasu, kjer smo okusili pravo kraško hrano. Ker je bil Border trip meddistriktni dogodek, se nam je na večerji pridružil tudi DRR italijanskega distrikta, Marco Bettiol. Po končani pojedini so se nekateri odpravili doživeti malo nočnega življenja v Trst, nekateri pa so se po celodnevni aktivnosti odpravili domov.

Prihodnji dan smo začeli v Trstu, in sicer z odlično predstavitvijo samega mesta in njegove zgodovine. Da smo se dodobra prebudili, je poskrbel tipičen Capo in B (tržaški »kapučin« v kozarcu). Po kratkem sprehodu po središču mesta, pa smo se odpravili na panoramsko pot do osmice (kmerije) Škerk. Nekateri smo se nato odpravili še na poslovilno kavo v Devin, kjer smo naše druženje tudi zaključili.

Border Trip je bil izkušnja, ki je vsi še dolgo ne bomo pozabili. Kljub navideznemu kratkemu trajanju (2 dni) smo se lahko med sabo dodobra spoznali in videli, kako podobni pravzaprav smo si. In velika zahvala temu gre seveda dejstvo, da smo vsi člani rotarijske družine in Rotaract klubov, saj skupaj lahko veliko dosežemo, še posebej s takšnimi združevalnimi projekti kot je bil Border Trip.

Najlepša hvala vsem za udeležbo in se vidimo prihodnje leto. ;)

Aktualno

Fotogalerije

Velikonočna stojnicaveč...