Vizitka

Rotaract klub
Nova Gorica

Ajševica 13
5000 Nova Gorica

Intranet

Arctur

SLOVENIA TRIP 2012

natisni

V Rotaract klubu Nova Gorica smo 3. in 4. julija gostili osem Rotaractovcev iz vsega sveta (Kenija, Nemčija, Avstralija, Slovaška, Ukrajina, Rusija, Bosna in Hercegovina ter Poljska,), ki so se udeležili, sedaj že tradicionalnega, tabora »Slovenia Trip«. 

Prvi dan druženja

V Ljubljani smo jih prevzeli od Rotaract klubov Grosuplje in Novo Mesto in jih odpeljali na naš konec, na Primorsko. Kot prvo smo jim pokazali naše evropsko-združevalni trg, Trg Evrope, kjer se stičeta dve mesti, dve državi, dva naroda in dve kulturi – slovenska in italijanska. Na kratko smo jim predstavili zgodovino našega kraja in glavne, mejne dogodke v naši zgodovini, od prve omembe Gorice pa vse do vstopa Slovenije v Schengen. Po kratki predstavitvi naše kulture in vpliva bivše meje na nas, smo se odpravili v Goriška Brda, natančneje na razgledni stolp v Gonjačah. Tam smo jim pokazali prečudovito pokrajino enega najlepših vinorodnih okolišev v Sloveniji. O kakovosti briških vin so se lahko kasneje na večernem pikniku tudi sami prepričali. Ob veliki vročini, ki te dni zajema naše kraje, pa se je prilegel obisk Soče v Solkanu, kjer so se udeleženci lahko malo ohladili ter nekateri celo okopali. Po kratki osvežitvi pa smo jim še s Kekca razkazali naši mesti, Gorico in Novo Gorico, in jim iz razdalje pokazali kako se še danes opazi mejo, ki smo jo leta 2007 porušili.

V večernih urah pa se je prava zabava šele začela. Naše goste je najprej sprejela Vipavska vinska kraljica Lea Mlečnik in njena družina, ki nam je pripravila prečudovito degustacijo vin ob spremljavi domačega kruha, sira, oljčnega olja ter paradižnikove omake. Brat Lee Mlečnik nam je najprej razkazal družinski vinograd in nam razložil o pridelavi vina in gojenju trt. Kasneje sta se nam pridružila še starša vinske kraljice, ki sta nas pogostila in z nami delila nekaj modrosti o vinu in življenju. Po nekaj kozarcih odličnega vina pa samo se vsi skupaj odpravili na tradicionalni žur k našemu članu na Vogrsko. Tam nas je vse pričakalo že pripravljeno (po zaslugi družine Cencič) in z našim druženjem ter veseljačenjem smo lahko nadaljevali pozno v noč.

Drugi dan druženja

Naše prvo jutranje oziroma bolje rečeno dopoldansko opravilo je bil sprejem pri županu Mestne občine Nova Gorica, g. Mateju Arčonu. Župan nas je pogostil s kavo in sokovi ter tako članom našega kluba kot tudi udeležencem tabora še z njegovega vidika predstavil Novo Gorico in Gorico ter predvsem sodelovanje med regijami. Naši udeleženci so se nato tudi sami predstavili in z županom spregovorili kakšno besedo o lepotah in priložnostih razvoja našega okolja. Po skupnem slikanju na travniku pred občino smo naše udeležence popeljali v stari del mesta Gorico kjer so lahko spoznali še malo starejšo zgodovino in si ogledali glavne znamenitosti. Ker je vročina pripekala že vse od jutranjih ur, smo se pred kosilom ohladili v mestnem parku družine Coronnini, kjer so lahko uživali v tipični vegetaciji primorskih kraljevih parkov in prejšnjega stoletja. Po kosilu pa smo se odpravili proti obali. Najprej smo se ustavili na gradu Miramare pred Trstom ter se sprehodili po čudovitem parku ob vznožju kraških skal. Na hitro smo se ustavili v Trstu, kjer smo si privoščili kepico sladoleda, in že smo bili na poti na slovensko obalo. Po prihodu v Piran smo udeležence predali Ljubljanskemu Rotaractu klubu. Prepričani smo, da se vsi že veselimo bodočih dogodkov, kjer se bomo ponovno srečevali.

Hvala družini Mlečnik, županu MONG, g. Mateju Arčonu, ter vsem udeležencem, ki so nam popestrili poletje. 

Aktualno

Fotogalerije

Dobrodelni Rotary plesveč...