Vizitka

Rotaract klub
Nova Gorica

Ajševica 13
5000 Nova Gorica

Intranet

Arctur

Predavanje Tomija Ilijaša z naslovom "Svilena pot"

natisni

Častni član našega kluba Tomi Ilijaš, sicer pa član našega botrskega kluba Rotary Nova Gorica in direktor podjetja Arctur, nam je predstavil predavanje z naslovom »Svilena pot«.

 

Pred več kot dvajsetimi leti se je Tomi odpravil z Avtoprevozom Tolmin iz Nove Gorice najprej do Ankare, nato preko kurdskega dela do Irana. Pot ga je nadalje vodila do tromeje med Iranom, Pakistanom in Afganistanom. Ogledal si je tudi prestolnico Pakistana, Islamabad. Nato je nadaljeval vse do Kitajske in Mongolije (Karakorum).

Skozi fotografije nam je podrobno predstavil potovanje po »svileni poti«. Svilna cesta ni bila namenjena samo trgovanju s svilo, ampak tudi z drugimi dobrinami. Bile so pomembne za trgovsko in kulturno izmenjavo. Po njih so potovali trgovci, misijonarji, popotniki, vojaki, nomadi in lokalni prebivalci preko 3000 let. Trgovina preko Svilne ceste je bila pomemben dejavnik v razvoju velikih civilizacij Kitajske, Indije, antičnega Egipta, Perzije, Arabskega polotoka in antičnega Rima in je bila temelj za moderni svet. Zaradi beneškega trgovca in raziskovalca Marca Pola, ki je bil prvi v zgodovini, ki je potoval na vzhod, je dobila Evropa močan vpliv Vzhodne kulture. Tako se je odprla svilena pot med Evropo in Kitajsko.

V izjemno lepem spominu mu je ostala doline Humze v Pakistanu. To je skrivnostno in privlačno območje, tako zaradi svoje pokrajine kot tudi zaradi dolge življenjske dobe tamkajšnjih prebivalcev. Dolina je znana po sadju, zelenjavi, žitaricah itd.  

Predavanje se nam je vtisnilo v spomin in nekateri člani že razmišljajo o obisku Azije.

 

 

Aktualno

Fotogalerije

Goricatlon 2015več...