Vizitka

Rotaract klub
Nova Gorica

Ajševica 13
5000 Nova Gorica

Intranet

Arctur

Predavanje o deejay-anju (DJ) - Kristina Zimic

natisni

Kristina Zimic nam je pripravila predavanje o DJ-anju, v katerem nam je podrobneje predstavila tehnično opremo, ki je potrebna za predvajanje in miksanje elektronske glasbe.

 

Kristina Zimic je študentka in ena redkih ženskih predstavnic na slovenski elektronsko-glasbeni sceni. Z DJ-janjem se ukvarja že nekaj let in deluje pod umetniškim imenom DJ Calixta. Nastopala je že v večjih slovenskih klubih, segla pa je tudi preko meja Slovenije in vrtela za italijansko publiko. Na letošnjem tekmovanju Support your local DJ 2011(SYLD) je bila po mnenju komisije izbrana za najboljšo DJ-ko.

Na predavanju nam je predstavila komponente, ki jh DJ-ji najpogosteje uporabljajo. Najprej nam je predstavila gramofon znamke Technics, ki se od ostalih gramofonov razlikuje po posebnem navoru (sposobnosti motorja v gramofonu, da kar najhitreje dobi nazaj hitrost, s katero se je vrtel pred DJ-jevim posegom – torej scratchanjem, ustavljanjem, pospeševanjem...). Pokazala nam je sestavne dele gramofona in razložila čemu služijo.

Temu je sledila predstavitev mešalne mize, ki preko večkratnih kanalov omogoča simultano predvajanje z dveh ali več virov hkrati. Spoznali smo sestavne dele mešalne mize in se za kratek čas ustavili pri spoznavanju različnih zvočnih efektov, ki so se nam zdeli še posebej zanimivi.

Nato smo se seznanili še z CD predvajalniki, ki jih danes DJ-ji najpogosteje uporabljajo. Slednji so zaradi večjega formata in priročnosti CD in USB medija, zamenjali vinilne plošče, delo DJ-jev pa so s funkcijami kot so CUE, odštevanje časa, master tempo, bpm kazalnik, še dodatno olajšali.

Na koncu smo izvedeli nekaj zanimivosti o strukturi elektronske glasbe in osnovni zgradbi najpogostejših ritmov. Sledil je še praktični del, kjer smo se lahko tudi sami preizkusili v miksanju različnih skladb.

Predavanje je bilo zelo zanimivo in predvsem razgibano, saj smo se ob živahnih ritmih tudi dobro naplesali.

 

 

 

Aktualno

Fotogalerije

ROTARACT NEWSLETTERveč...