Vizitka

Rotaract klub
Nova Gorica

Ajševica 13
5000 Nova Gorica

Intranet

Arctur

Predavanje: Humanitarno-medicinska odprava Uganda

natisni

Na sestanku našega botrskega kluba so trije od petih zdravnikov, ki so se odpravili v Afriko, predstavili humanitarno-medicinsko odpravo v Ugando. Tudi naš klub je z zbranimi sredstvi v lanskem rotarijskem letu pomagal pri odpravi.

 

Skupina petih, tedaj absolventov medicine z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (Gregor Vivod, Manja Leban, Orjana Velikonja, Petra Šinigoj, Rok Brce), se je decembra 2010 odpravilo za prostovoljno trimesečno medicinsko-humanitarno odpravo v Ugando, točneje v mestece Bufuka ob jezeru Bunyoni. Nadaljevali so ambulantno delo predhodnih odprav in s tem omogočili čim bolj kontinuirano brezplačno zdravstveno oskrbo za tamkajšnje prebivalce, ki sicer pogosto do nje sploh nimajo dostopa.

Povedali so, da se v Ugandi se srečujejo s številnimi bolezni, ki jih v razvitem svetu ne poznamo več ali pa so značilne zgolj za trope. Dostop do zdravnika in zdravil ima manj kot polovica prebivalstva. Zdravstveno osebje na podeželju pogosto nima pravega znanja za zdravljenje (šamani) ali pa nimajo ustreznih zdravil. Te pa morajo bolniki pogosto kupiti kar sami. Glavni vzrok smrti v Ugandi je AIDS, sledita mu še tuberkuloza in malarija. Ostale pogoste bolezni so še driska, okužbe dihal, tifus, infekcije s paraziti. V državi živi kar 940.000 ljudi, ki je okuženih z virusom HIV. Polovica prebivalstva Ugande je mlajšega od 15 let. Kar 20 % otrok mlajših od pet let pa trpi zaradi podhranjenosti.

V zadnjem času se je pod okriljem Sekcije za tropsko medicino zvrstilo že kar nekaj odprav študentov medicine v vasi Bufuka. Stremijoo k vzpostavitvi čim bolj kontinuirane zdravstvene oskrbe za lokalno prebivalstvo. Namen petih absolventov medicine, ki so se decembra 2010 odpravili tja, pa je nadaljevanje dela predhodnih odprav in sicer:
• zagotavljanje osnovne zdravstvene oskrbe,
• opravljanje sistematskih pregledov šolarjev,
• preventivno delovanje in izobraževanje na področju higiene, nalezljivih bolezni ter ustrezne prehrane in pitne vode,
• vzpostaviti sistem vodenja bolnikov (kartoteke),
• finančna pomoč bolnikom s težjimi boleznimi, ki jim sami ne bomo kos, za zdravljenje v najbližji bolnišnici.

Ker je bil projekt povezan z velim finančnim zalogajem, stroške niso mogli pokriti sami. Zato smo veseli, da smo lahko z donacijo pomagali tudi Rotaract klub Nova Gorica. Prispevke so uporabili za nakup zdravil, sanitetnega materiala, bivanje in prevoz v Ugandi.

 

 

Aktualno

Fotogalerije

3. Distriktna predsedniška konferenca distrikta 1912več...