Vizitka

Rotaract klub
Nova Gorica

Ajševica 13
5000 Nova Gorica

Intranet

Arctur

Predavanje: Niko Gorjup

natisni

Niko Gorjup, sicer magister teoretske fizike, nam je predaval o vplivih padca meteorita na magnetno polje Zemlje. Pokazal nam je tudi terensko delo iz ekspedicije v Kanadi, ki se jo je udeležil poleti 2010. 

 

Zemljino magnetno polje je posledica geodinama kot mehanizma v Zemljini sredici. Magnetno polje Zemlje ima svojo intenziteto ter smer (magnetni sever in magnetni jug). Zaradi kompleksnosti geodinama se magnetno polje zemlje stalno spreminja v intenziteti in smeri. V predavanju preučimo poleg normalnega mehanizma spremembe Zemljinega magnetnega polja tudi mehanizem padca meteorita, ki lahko pri padcu na Zemljo vpliva na geodinamo ter inducira spremembe geomagnetnega polja. Način, kako se lahko to hipotezo preveri, je z metodo paleomagnetizma kamnin, ki so ostali v enih od največjih svetovnih kraterjev. Z sistematično metodo jemanja kamninskih vzorcev ter široko paleto paleomagnetnih eksperimentov je mogoče pridobili pomembne informacije o dejanskih morebitnih spremembah magnetnega polja Zemlje.

Predstavljeni so bili tudi utrinki iz terenskega dela iz ekspedicije v Kanadi, polni nepozabnih trenutkov in dogodivščin iz divjine in neokrnjene narave.

Aktualno

Fotogalerije

Predavanje: Maja Usicoveč...