Vizitka

Rotaract klub
Nova Gorica

Ajševica 13
5000 Nova Gorica

Intranet

Arctur

Nakup fotoaparata za VDC

natisni

Z veseljem je naš klub podaril VDC-ju fotografski aparat, katerega bodo uporabljali za obeleženje različnih aktivnosti, ki se jim dogajajo, ter za fotografiranje utrinkov iz njihovega bivanja v Varstveno delovnem centru ter izven njega.

Zahvalno pismo direktorice VDCja, gospe Teje Leban:

 

Zahvala Rotaractu

Spoštovani!

 

Ko smo pred dvema letoma prevzeli zavod v Stari Gori, pred tem smo imeli le enoto dnevnega varstva, vodenja in zaposlitve (program varstveno delovnih centrov)  v Solkanu, si niti predstavljali nismo, da bomo posegli v najbolj občutljive točke naše družbe. Mislim na mlade ljudi, zelo mlade, ki so na pragu svojega življenja doživeli strahoten preobrat. Zaradi nesreč, nepričakovanih bolezni možganov in drugih travmatskih doživetij so v trenutku ostali brez moči, odvisni od družbe.

Zanje smo začeli skrbeti in hkrati se ob njih in zanje usposabljali za morebitno izboljšanje njihovega stanja. Ravno osebe po možganskih poškodbah, če je le pomoč in terapija uvedena hitro, imajo možnost se vrniti v življenje. Pri tem pa je potrebno veliko zdravstvene in specialistične nege, fizioterapije in vrsto okupacijskih terapij, da se izkoristi njihove preostale sposobnosti, odkrije nove, ves čas pa ohranja in vzdržuje doseženo.  

 

Mladih uporabnikov z možganskimi poškodbami imamo v Stari Gori že skoraj polovico (30 od skupno 63).  Druga polovica pa so osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Ker pa v letošnjem letu pričenjamo z gradnjo novih prostorov za delo pod posebnimi pogoji in bivalne enote v centru Nove Gorice – naša bodoča Enota Nova Gorica, bomo večino slednjih nastanili na zanje primernejšem kraju v urbanem okolju Nove Gorice. Tako bo v Stari Gori poskrbljeno skoraj v celoti za mlade po navedenih poškodbah. To pa zato, ker je v Stari Gori največ možnosti za terapijo, ki jo poleg usposobljenega strokovnega kadra nudi tudi sodobni terapevtski bazen, pa tudi okolica zavoda.   

Seveda se pri tem postavlja vprašanje, ali je prav, da so ravno oni odrinjeni na rob mesta?

 

Zato smo trdno sklenili, da bomo še nadalje opozarjali meščane in družbo na naše poslanstvo in ob tem nakazali potrebe, ki jih lahko uresničimo samo s pomočjo sočloveka:

-         Želimo si mladih prostovoljcev, ki bi naše fante in dekleta kdaj obiskali, jim poslali kakšno elektronsko sporočilo, z njimi navezali stik.

-         Radi bi pomoč pri ureditvi avtobusne proge v Staro Goro, lahko kot vmesno postajo na pokopališče, naselje Stara Gora, Ajševica, Kromberk in Nova Gorica. Veseli bi bili te proge vsaj 1x tedensko.

-         Radi bi jih vključili v izobraževanja, kulturo, šport, pri tem pa jim je treba velikokrat to željo še vzpodbuditi. Mladi to znate bolj prepričljivo kot strokovni delavci v zavodu.

-         Trudimo se pridobiti sredstva za prilagojeno vozilo za invalidske vozičke.

 

Zelo smo se razveselili vašega obiska, pozornosti, seveda tudi darila. Fotografski aparat nas spremlja povsod. Z veseljem vam bomo poslali več naših posnetkov, te najnovejše, ko smo aparat »krstili«. Radi pa vam bomo kakšno pozornost vrnili v obliki naših izdelkov, ki jih bomo za vas izdelali.

 

Vse dobro vam želimo in vas prijazno pozdravljamo.

 

Tea   Leban